Aronia (łac. Aronia melanocarpa)
To krzew liściasty posiadający owoce jagodowe w kolorze ciemnogranatowym (prawie czarnym) o smaku słodko-cierpkim. Liście przebarwiają się jesienią na kolor czerwony lub pomarańczowy. Kwitnie od kwietnia do maja. Roślina bardzo łatwa w uprawie, nie atakują jej szkodniki, jest odporna na mrozy, nawet silne, nie wymaga podlewania. Nie ma też specjalnych wymagań co do stanowiska.
Właściwości i działanie: Dobra na odporność. Zawiera ona bowiem wiele witamin (A, C, P, E) i minerałów: magnez, potas, fosfor, krzem. Dlatego osoby jedzące aronię nie chorują na anginy i przeziębienia. Substancje zawarte w aronii naprawiają też szkody wyrządzane przez wolne rodniki w komórkach i tkankach. Chronią przed nowotworami i opóźniają procesy starzenia. Chronią także nasze oczy. Aronia zapobiega też osadzaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Owoce te są również źródłem rutyny wzmacniającej naczynka krwionośne, zapobiegając ich pękaniu. Wielokrotne badania wykazały, że zawarte w owocach, np. w aroniach, związki polifenolowe mają bardzo korzystne działanie. Te z ekstraktu z aronii regenerują witaminę E, działają antyoksydacyjnie, więc przeciwdziałają miażdżycy, obniżają ciśnienie, hamują utlenianie LDL.