
Dereń (łac. Cornus mas)
To krzew dorastający zwykle do 3-5 m wysokości. Uprawia się go głównie dla kwaskowatych owoców. Dereń jadalny dobrze rośnie w półcieniu, ale na słonecznych stanowiskach wytwarza dorodniejsze i bardziej wartościowe owoce. oślina szczególnie atrakcyjnie wygląda na początku wiosny, gdy kwitnie oraz jesienią, podczas dojrzewania mięsistych, czerwonych lub bordowych owoców.
Właściwości i działanie: W medycynie ludowej zastosowanie znalazły przede wszystkim owoce derenia, które zwierają wiele pierwiastków mineralnych, przede wszystkim żelaza, a także potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi i manganu, jak również beta-karoten, flawonoidy, kwasy organiczne, pektyny, garbniki i cukry. Są również bogatym źródłem witaminy C. Owoce derenia mogą być stosowane pomocniczo przy leczeniu anemii. Są także polecane kobietom, które zmagają się ze zbyt obfitymi miesiączkami. W medycynie niekonwencjonalnej dereń, dzięki zawartości kwasów organicznych, fitoncydów i innych aktywnych związków, jest stosowany w dolegliwościach żołądkowych, gdyż działa przeciwzapalnie i ściągająco. Dereń działa moczopędnie, tzn. zwiększają wydalanie wody i sodu z moczem, a także przeciwzapalnie.

