Rokitnik (łac. Hippophaë rhamnoides)

Rokitnik (łac. Hippophaë rhamnoides)

To krzew osiągający zwykle do 4-5 m wysokości. Rośnie jednak bardzo wolno. Rokitnik to roślina dwupienna – co oznacza, że do kwitnienia i owocowania wymaga posadzenia w pobliżu okazów męskich i żeńskich. Jest to roślina mało wymagająca – może rosnąć zarówno na stanowiskach słonecznych, jak i częściowo zacienionych. Można go uprawiać nawet na niezbyt żyznym, piaszczystym i wapiennym podłożu. Rokitnik jest odporny na suszę, zanieczyszczenia powietrza i mróz.

Właściwości i działanie: Owoce rokitnika zajmują drugą pozycję na liście owoców, które posiadają najwięcej witaminy C. Pod względem jej zawartości rokitnik ustępuje tylko owocom dzikiej róży. Zawarte w dużych ilościach w owocach rokitnika witaminy C i E oraz sterole roślinne obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdżycowych, a dalej do schorzeń, takich jak, m.in. choroba wieńcowa (niedokrwienna serca), uda r mózgu i zawał serca. Ponadto udowodnio no, że sam kwas askorbinowy obniża ciśnienie krwi. Zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. W celach leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście, a także olej z pulpy owoców lub nasion rokitnika.